Jak dla mnie surowe białka jaj to rewelacja. Wazne, zeby jajka wyparzyc, coby nie nabawic sie jakiejs salmonelli. Ja wrzucam do shakera 4 bialka jaj, troche jakiejs odzyweczki, zeby nadac temu dobrego smaku i oczywiscie zalewam to mlekiem. Co do smaku to jest jak najbardziej ok., co do przyswajalnosci jak znalazl na noc.
Takie drobne pytanie ... Chciałem sobie zrobić jajka na miękko, ale trochę za wcześnie je wyciągnąłem, i były takie pół na miękko, a pół surowe :)) Nigdy nie jadłem surowych jaj, dlatego czy po nich co może mi być? Nie wiem, bóle brzucha itp? I jak z przyswajalnością składników ? Nigdy nie interesowałem się surowymi jajami, stąd pytania. 3 sztuki [...]
Takie drobne pytanie ... Chciałem sobie zrobić jajka na miękko, ale trochę za wcześnie je wyciągnąłem, i były takie pół na miękko, a pół surowe :)) Nigdy nie jadłem surowych jaj, dlatego czy po nich co może mi być? Nie wiem, bóle brzucha itp? I jak z przyswajalnością składników ? Nigdy nie interesowałem się surowymi jajami, stąd pytania. 3 sztuki [...]
[...] za glupoty mariusz, bialko w prochu najlepsze? Moze ma najlepsza wartosc biologiczna 104 wpc 159 izolaty, ale to zrob sobie mase na 5 szejkach zamiast jaj czy miesa, a surowe jajka zawieraja bialko zwane awidyna co doprowadza do niedoboru biotyny odpowiedzialna za wiele roznych rzeczy np wypadanie wlosow wiec tez za duzo nie mozna. [...]
tak bylo napisane w innym serwisie, ja tylko skopiowalem, on najpierw pije surowe bialko z jaj, a pozniej mixuje w blenderze zamrozonoe filety z kurczaka z woda %-)
[...] na oko, żeby się przykryło wszystko i miksuję blenderem, można dodać miodu, chociaż mi i tak słodko smakuje dzięki bananom i takie coś można pić bez żadnego problemu. Jaja surowe ofkors, ale mi ostatnio tylko takie wchodzą, kompletnie ich nie czuć w takim shejku, a jak próbowałem same z twarogiem, to nie pytajcie, bo tego się pić nie dało [...]
Pytanie z innej beczki ale dosc powazne. Picie jaj surowych czy to dobry pomysl? nie surowe jajko ma w białku awidyne jest to glikoproteina która uszkadza biotynę,po obróbce cieplnej juz jej nie ma
kolacja OK - mało kłopotliwa, ale drugie śniadanie i podwieczorek dość kłopotliwe. Mogę prosić o coś łatwiejszego do przygotowania? Co do treningu - jazda na rowerze po podwieczorku. Mogę obłożyć to 2 posiłkami? 3 białka jaj (czy lepiej z żółtkami?) + banan przed jazdą i to samo po. Bezpiecznie jest teraz jeść surowe jaja?
Ile znasz przypadków zatruć sammonellą od jaj? Sterylne warunki spożywania sprawiają, że stajemy się mniej odporni i byle surowe jajko czy tatar sprawia nam problem. Jadam też nieobrane warzywa korzenne na surowo (umyte), marchew i seler do szejków. I też nic się nie dzieje :-) Nie bierz mnie pod wlos. A Ty ile znasz przypadkow palaczy, ktorzy [...]
[...] Masło orzechowe to kiepskiego rodzaju tłuszcz, nafaszerowany cukrami. Warto zblenderować orzechy i mieć swoje własne. A surówki gotowe też wywal - warzyw jest od groma surowe/ mrożone. Kombinacja dowolna. Warzyw do miski nie wliczaj (do bilansu) jemy ich dużo. Wliczasz z warzyw (ziemniaki, strączki oraz korzeniowe) Węgle też musiałabyś [...]
jak to jest bialko po pasteryzacji to ma takie same wartosci jak bialko jaj, na jakies pol litra 55gram bialka, smakuje tak samo, przyswajalnosc ma duzo wyzsza niz surowe bialko jaja. mozna dorzucac do porannego szejka do blendera, czy pic po treningu...
[...] całych jaj. Wynika to z faktu, że bakteria ta jest obecna wewnątrz kurzego jajowodu, mogąc spowodować zakażenie jaja jeszcze przed wytworzeniem skorupki, nie powodują przy tym zachorowania samej kury" surowe jaja to zły pomysl,nie tylko z racji bakterii ale takze ich strawienia - z tego co pamietam, nie posiadamy potrzebnych do tego enzymów
Witam I ŚNIADANIE: (węglowodany złożone)50 - 60g płatków owsianych z musli ( bez cukru), mleko 0,5%, ewentualnie wrzątek, jogurt odtłuszczony ( kubeczek) -Mleko wypada -gdzie tu pełnowartościowe białko? z tego kefiru -brak zdrowych tłuszczy II i III POSIŁEK: (węglowodany, białko) 100g chudego mięsa ( pierś z kurczaka, indyka, cielęcina), lub [...]
Surowe białka są niezdenaturowane, mają nienaruszone struktury, słabo je trawimy, ok. 50 % podobno więc warto coś z tym zrobić, denaturacja białke jaj zachodzi juz w 55 stopniach, ale ja bym sie nie bawił tylko po prostu je ugotował lub ściął na patelni
Pytanie z innej beczki ale dosc powazne. Picie jaj surowych czy to dobry pomysl? nie surowe jajko ma w białku awidyne jest to glikoproteina która uszkadza biotynę,po obróbce cieplnej juz jej nie ma nic nie zrozumiałem%-)
Ee tam, ja ani jaj nie myje, a i z jaglana jem praktycznie surowe.. tyle, co temp. kaszy je ogrzeje.. tesciowa zas myje jaja na twardo po obraniu ze skorupki %-) zboczenie zawodowe- pracowala w sanepidzie :-)